Kroppen min

Jeg har hatt kroppen min i snart 29 år. Forholdet til den har alltid vært ambivalent. Jeg vokste opp tynn som en piperensernisse. Det var armer og ben over alt. Skinn og ben. Og det skulle ikke stå på spisingen. I perioder kunne jeg nok være småspist, men stort sett spiste jeg minst like mye som jevnaldrende. Og jeg hatet – virkelig hatet! – å være så tynn. Det var ikke måte på hva mennesker kunne tillate seg å si til et undervektig barn. I enkelte perioder skrev jeg opp alt jeg spiste. Meierismør og helmelk. Det hjalp ikke. Vekten min var stabil. Det skal den ha.
Min mor prøvde å trøste meg med at alle kvinnene i slekten hadde hatt det sånn, og at det ville bli bedre etter fylte 25 år.
Jeg var 22 år da jeg ble gravid. Sigaretter ble lagt på hylla og jeg fikk en voldsom apetitt. Det resulterte en vektøkning på nærmere 30 kg. Jeg likte det. Likte å ha rumpe og antydning til pupper. Etter fødselen raste kiloene av kroppen min igjen, men jeg landet på et litt høyere tall enn før graviditeten, og en stund var jeg fornøyd.
Jeg vet ikke helt når det begynte. Sannsynligvis har det alltid ligget der i desperasjonen over å ikke gå opp i vekt. Ihvertfall; de neste årene var jeg totalt ukritisk til hva jeg puttet i meg. Jeg kunne spise store, fete cheezeburgere til lunsj, abnorme mengder sjokolade og sigaretter og middag som stort sett bestod av noe som ble levert på døren eller fremstilt av Toro. En kort periode trente jeg, men det ble gled over etter et par uker med sykdom.
Resultaten av dette var at magen min ble unormalt stor i forhold til resten av kroppen.
Det tar tid for meg å skjønne at jeg har bare denne kroppen. Det sitter langt inne å stelle pent med den. Dersom jeg tenker på hvordan jeg behandlet den for et par år siden, så er jeg veldig moderat nå,  men det er fremdeles et langt stykke igjen. Jeg spiser mye sjokolade i perioder. Jeg må ta skippertak når det gjelder frukt og grønt. Jeg røyker, men kun en sjelden gang i blant. Jeg beveger meg for lite, men prøver å bli litt flinkere for hver helg.
Jeg er mamma. Jeg vil ha denne kroppen lenge til glede for meg selv og mine nærmeste. Jeg vil bruke den og være snill mot den. Jeg vil gi den energi, og jeg vil kjenne at den har kraft. En dag om gangen.

Flat mage og klar hud hadde også vært fint.

Reklamer

8 kommentar

 1. Bifalles så til de grader!
  Jeg har ikke engang vært gravid, men heller fått litt «trivselstillegg» etter to samboere..
  Jeg har blitt noe flinkere til å bevege meg, men mye gjenstår, gitt..

 2. Nå fikk jeg Margareth Olin-vibber. *rørt*

  Jeg har tenkt mye på kropp og aldri vært helt fornøyd. Men jeg ser at det kroppshysteriet jeg har vært en del av har forandret fokus. For min egen del. Fra en slags innbilt konkurranse om å være den tynneste til å bli sunn. Jeg ha en fungerende kropp. For å leve, jobbe og være til stede for de jeg er glad i.

  I morgen er det mandag. Det starter alltid på mandager..

 3. Ja, jeg vil altså ha en fungerende kropp. Om det skulle være tvil.

 4. Dette var en flott post å lese. Jeg vil ha en fungerende kropp, og jeg vil bli glad i den akkurat som den er.

 5. Eg har visst ein slags indre pendel som svingar mellom fantasiar om sulting til ukritisk sjølvelsk. Ingen av delene driv meg til trening. Eg hadde trengt at nokon satte meg under administrasjon.

 6. Det er nesten sånn at jeg tror jeg skal begynne å blogge om nye rutiner. Jeg har visst en høyere oppfølgingsmoral ovenfor bloggen enn kroppen min. Kanskje jeg burde kombinere blogg og kropp mer. Kroppsblogging.

 7. Det syns jeg høres ut som en god idé Linda 🙂
  Jeg garanterer deg iallefall en leser 😀

 8. Deter nesten litt godt å se at det ikek bare er meg som er rammet av pære-og-piperenser-syndromet, dvs kropp som en pære og armer og bein som piperensere. 😛
  Når man ikke er som man burde, så får man være den man er… eller hva «de» sier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: