Jeg reiser alene

Første halvdel av ferien er over. Av ymse grunner måtte jeg ta meg til Danmark på egen hånd. Jeg benyttet meg av Stena Saga. Etter at jeg hadde bestilt fikk jeg for meg at billigbilletten jeg hadde bestilt sikkert innebar at jeg måtte dele den spartanske, innvendige lugaren med noen. Tanken forekom meg som skrekkelig, og endte med at jeg ringte Stena Line med Visakortet i hånden og  mild fistelstemme og fikk de til å love at det ikke kom et forstyrrende, snorkende element inn på lugaren min. Den var min og bare min.

Jeg var ikke den eneste som reiste med danskebåten en fredagskveld. Det var sikkert og visst. Men jeg var tilsynelatende den eneste som reiste alene. Bortsett fra ei; på benken i avgangshallen satt det en eldre dame ved siden av meg. Hun fikk en telefon fra noen (et av barna sine?) og snakket lystig. Så avbrøt hun plutselig og sa: «Nei, jeg får se å komme meg tilbake til resten av bølingen. Nå står de og venter på meg.». Hun la på og fortsatte å sitte ved siden av meg. Lurer på hvorfor hun sa det. Lurer på hvorfor hun reiste alene.

Ikke hadde jeg trodd at det ville legges så merke til at jeg reiste alene. Men jeg så det med en gang. De ansatte (båtdamene?) så litt sånn medlidende på meg.

Denne turen var kun for å komme meg til Danmark. Jeg hadde ingen planer om å flotte meg på noen måte. For hva er vel vitsen med å flotte seg alene? Jeg tok turen til snackbaren for å spise kvelds. Jeg var tydeligvis ikke den eneste som så for seg et litt rimeligere alternativ.

Jeg gikk til buffet-restauranten.

Jeg: Jeg skulle gjerne hatt et bord.

Buffetdame: Hvor mange er dere?

Jeg: Jeg er en.

Buffetdame: En?

Jeg: Ja. En.

Jeg betalte i underkant av 300 kr, og fikk slippe inn til 2. bordsetting. Matkøen var lang, og det var tendenser til kamp om maten. Vel på plass ved bordet mitt så jeg de igjen. Blikkene. Jeg var omringet av par og barnefamilier. Og de så på meg med forundring. Her satt det rett og slett et enslig menneske midt i blant de. Hun spiste med stor apetitt og ikke drakk hun alkohol. Hva var det med henne? Joda, jeg ser at jeg ofte kan overvurdere min egen betydning i omgivelsene, men disse blikkene var ikke til å ta feil av.

Så skjedde det. Jeg tok akkurat den siste biten da en ryddemann sa: «Ja? Da er det vel på tide å bli ferdig?».  «Øh, ja, jeg er ferdig.», tygde jeg. «Fint!», sa han, og tok tallerken min. Jeg så meg rundt. Flere glade par og familier som spiste og lo. De kom samtidig som meg. De ble ikke jagd. Jeg betalte nærmere 300 kr for å få lov til å være i restauranten i 28 min. Inkl. køståing. Jeg følte meg stigmatisert og uviktig.

Vel fremme i Fredrikshavn dagen etter opplevde jeg det samme. Man skal helst være minst to når man spiser egg og bacon i en liten by full av turister. Etter å ha trasket rundt i butikker noen timer møtte jeg endelig min sønn for å fortsette ferden videre med ham. Jeg følte meg hel igjen.

Reklamer

4 kommentar

 1. Jiiis, betale over 300 kroner for mat, så ble du jaget etter en halvtime. Det kaller jeg dårlig service!

  Man burde vel selv velge om man vil reise med båt eller fly. Med fly er det jo ingen som reagerer om man reiser alene.

 2. Jiiiiis var det jeg tenkte også. Selv om rett skal være rett; jeg tror det var «bare» 290,- jeg betalte.

  Og jeg har flydd mye alene. Blir ikke lagt merke til i det hele tatt!

 3. Been there, done that 🙂

  Vet hvordan det oppleves Linda, hvis det er til noen trøst. Men jeg prøver å gi blaffen i det selv om jeg innbiller meg at jeg ville oppført meg likedan(?) hvis jeg hadde vært sammen med flere, og sett at noen satt alene.

  Ville sikkert synes synd på dem og så videre… 😐

 4. Jo, jeg ville sikkert også det. Selv om jeg liker å være alene. Jeg får en helt annen ro da.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: